[BM] Berapa lama jangka hayat lampu LED dan apa yang dilindungi oleh jaminan(warranty) anda?
Apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda ketika mendengar "lampu LED"? Sekiranya anda seperti kebanyakan orang, anda mungkin memikirkan penilaian jangka hayat atau kecekapan tenaga yang melampau.

Tetapi kegembiraan di sekitar LED telah menimbulkan kekeliruan di banyak kalangan. Tuntutan bahawa beberapa produk akan bertahan tujuh tahun atau lebih, misalnya, menjadikan keadaan berlumpur, terutamanya apabila produk yang sama gagal pada tanda tiga tahun.

Sebenarnya, kekecewaan utama yang saya dengar daripada pelanggan saya adalah berkaitan dengan topik ini.

Inilah masalahnya: terdapat perbezaan besar antara jaminan dan tuntutan prestasi.

Jadi, bagaimana rupa jaminan LED standard?

Kami akan menguraikan apa yang anda harapkan, apa yang harus anda cari, dan apakah pilihan anda sekiranya anda mencari liputan melebihi jaminan pengeluar standard di bawah.

Berapa lama produk LED bertahan?

Seperti banyak dalam pencahayaan, penilaian hidup dan LED tidak semudah yang anda fikirkan.

Terdapat dua istilah utama untuk difahami dalam perbualan ini: jangka hayat purata dan penyelenggaraan lumen.

Pertama, jangka hayat purata. Seperti yang ditentukan dalam glosari pencahayaan yang boleh dimuat turun, rata-rata jangka hayatnya adalah:

"Peringkat rata-rata, dalam beberapa jam, menunjukkan ketika 50 peratus sekumpulan besar lampu telah gagal (beroperasi pada voltan dan arus lampu nominal). Pengilang menggunakan tiga jam setiap permulaan untuk lampu pendarfluor dan 10 jam setiap permulaan untuk lampu HID ketika melakukan lampu prosedur ujian hidup. Setiap jenis lampu mempunyai keluk kematian unik yang menggambarkan jangka hayat purata. "

Keunikan teknologi LED memerlukan sistem penilaian kehidupan yang berbeza daripada standard yang mungkin anda lihat dengan teknologi lama. Tanpa terlalu terperinci, kebanyakan LED dinilai untuk berapa lama ia akan bertahan sebelum peratusan output cahaya tertentu berkurang. Cara melihat umur panjang sumber cahaya dikenali sebagai pemeliharaan lumen.

Majalah LED menerbitkan artikel menyeluruh mengenai perbezaan ini pada tahun 2011. Di dalamnya, mereka menjelaskan:

"Kehidupan pemeliharaan lumen dinilai diukur dalam beberapa jam dengan peratusan output cahaya yang berkaitan, dicatat sebagai Lp. Dengan kata lain, L70 dari 30,000 jam bermaksud bahawa LED yang diuji menghasilkan 70% dari output cahaya awal pada 30,000 jam. Jika LED mempunyai L50 30,000 jam, output lumennya merosot lebih cepat daripada satu dengan L70 30,000 jam. "

Ini adalah perbezaan penting ketika membeli LED dan mempertimbangkan jaminan. Inilah yang sering dilewatkan: penilaian hayat L70 pada LED tidak sama dengan jaminan pengeluar.

Satu lagi perbezaan penting ketika cuba menentukan berapa lama produk LED akan bertahan: masa bakar. Sekiranya anda menyalakan lampu atau lampu anda 24 jam sehari, tujuh hari seminggu, produk anda tidak mungkin bertahan selama bertahun-tahun seperti yang diiklankan, yang merupakan ukuran yang kurang spesifik untuk penilaian hayat daripada berjam-jam.

Jadi berapa lama LED tahan? Mari kita ambil contoh khusus:

Sekiranya anda membeli lampu PAR LED yang mempunyai jaminan tiga tahun dan penarafan L70 25,000 jam dan anda mengoperasikan pencahayaan 18 jam sehari, 365 hari setahun, berapa lama masa yang anda jangkakan akan bertahan?

Menjalankan pencahayaan anda mengikut jadual seperti itu memberi anda masa pembakaran tahunan 6,570 jam, jadi anda harus mencapai ambang L70 sekitar tiga perempat dari tahun keempat anda mengendalikan pencahayaan, atau sekitar 45 bulan setelah memasang lampu PAR tersebut . Ini bermaksud bahawa jaminan tiga tahun akan berakhir hanya beberapa bulan sebelum tanda L70 tercapai.

Diakui, barang ini tidak mudah. Seperti biasa, kami dengan senang hati dapat membantu anda semasa anda berusaha melalui jalan penilaian hidup LED yang terperinci.

Jadi, apa yang seterusnya? Mari kita ikuti secara ringkas bagaimana pelbagai jenis jaminan LED disusun.

Apa yang diharapkan dalam jaminan LED standard?

Sebilangan besar jaminan LED standard berlangsung selama tiga hingga lima tahun dan menanggung kos penggantian produk sahaja. Sekiranya anda mengupah kontraktor elektrik untuk pemasangan produk, buruh tersebut kemungkinan tidak dilindungi oleh jaminan pengeluar, walaupun segelintir pengeluar mungkin menanggung kos tersebut sebagai tambahan kepada kos penggantian.

Untuk menuntut jaminan, kebanyakan pengeluar ingin melihat produk tersebut untuk memastikan produk itu dipasang secara profesional, dan kesalahan pengguna bukanlah faktor penyumbang kepada kegagalan produk.

Malangnya, berdasarkan pengalaman dan perbualan saya dengan pelbagai pengeluar di seluruh negara, sering kali, pendawaian elektrik yang buruk atau pemasangan yang tidak betul boleh disalahkan kerana keletihan atau kerosakan awal. Sebenarnya, produk sering berfungsi dengan baik ketika tiba di ibu pejabat pengeluar, yang menunjukkan masalah dengan soket atau sistem elektrik pelanggan.

Saya tidak cukup menekankan betapa pentingnya memeriksa doktor pekerja anda dan membuat kerja rumah anda terlebih dahulu. Dengan satu cara atau yang lain, mendapatkan pemasangan yang betul memerlukan masa dan penyelidikan. Jauh lebih baik melakukannya di bahagian depan daripada harus berebut dan makan di jalan raya.

Penting untuk mengadakan perbincangan terperinci dengan pakar pencahayaan anda mengenai jaminan pada produk yang anda pertimbangkan. Berikut adalah soalan utama untuk ditanyakan:

-Adakah pekerja dilindungi?

-Adakah pemasangan yang tidak betul membatalkan jaminan?

-Berapa lama tempoh jaminan?

-Komponen apa yang dilindungi di bawah jaminan?

-Bagaimana mendapatkan perlindungan tenaga kerja dalam jaminan lampu LED anda

Seperti yang saya katakan di atas, pengeluar terpilih menawarkan liputan buruh sebagai klausa lalai dalam jaminan mereka. Bagaimanapun, ini bukanlah suatu norma. Pakar pencahayaan anda semestinya biasa dengan mereka yang melakukannya dan tidak.

Walaupun liputan jenis ini tidak bertulis, namun selalu ada kemungkinan pengeluar akan memperluas liputan tenaga kerja jika projek anda memenuhi kriteria tertentu. Ini juga tidak biasa, tetapi saya telah melihat beberapa pengecualian yang dibuat oleh pengeluar tertentu sepanjang karier saya.

Pertaruhan terbaik anda untuk kedua-dua liputan yang diperpanjang dan buruh khas dalam jaminan adalah dengan melihat penawaran pihak ketiga.

Bagaimana jaminan lampu LED yang dilanjutkan berfungsi.

Jaminan pihak ketiga wujud kerana dua sebab utama: peluasan jaminan dan perlindungan pekerja.

Pertama, mari kita menangani peluasan. Anda mungkin berada dalam situasi di mana jaminan standard berlangsung selama tiga tahun, tetapi anda ingin memastikan bahawa anda dilindungi, katakanlah, enam tahun. Sekiranya anda mencari liputan melebihi jaminan pengeluar standard, anda sebenarnya boleh membeli setara dengan "jaminan lanjutan" untuk projek pencahayaan LED. Ini adalah sesuatu yang boleh ditawarkan oleh Regency melalui penyedia jaminan pihak ketiga.

Kedua, jika anda berada dalam keadaan di mana anda membayar untuk penyelenggaraan pencahayaan komersial atau anda menginginkan penggantian untuk waktu kakitangan anda jika mereka harus mengganti produk yang telah habis terbakar, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menambahkan jaminan pihak ketiga untuk projek anda yang merangkumi buruh. Ini juga sesuatu yang kami tawarkan di Regency, dengan syarat tertentu.Upgrade your lighting to LED now!