[BM] 4 Cara untuk pengusaha Hotel menjimatkan kos elektrik
  Electric adalah kos yang paling banyak berkembang dalam industri hotel. Fikirkanlah: sekarang ada lebih banyak barang elektronik dan faedah yang diharapkan di bilik hotel [...]

 

Electric adalah kos yang paling banyak berkembang dalam industri hotel. Fikirkanlah: sekarang ada lebih banyak barang elektronik dan faedah yang diharapkan di bilik hotel daripada sebelumnya.

Energy Star menganggarkan bahawa hotel membelanjakan RM9110.11 setiap bilik setiap tahun untuk tenaga sahaja.

Hotel mempunyai cabaran unik ketika berusaha menjimatkan tenaga. Sebilangan besar lobi dan kawasan umum perlu sentiasa bersedia untuk tetamu setiap masa. Bilik hotel, bagaimanapun, tidak dapat dikosongkan hingga 70% dari waktu.

Tetamu mungkin merupakan pengguna tenaga terbesar di hotel, tetapi mereka tidak mengambil berat tentang penjimatan tenaga. Mereka fokus pada perniagaan mereka atau menikmati percutian mereka.

Itulah sebabnya penting untuk menggunakan petua berikut untuk berusaha menjimatkan tenaga. (Itu wang yang dapat digunakan untuk meningkatkan pengalaman dan meningkatkan lebih banyak pendapatan.)

Sekiranya anda sudah mencari cara untuk memulakan, klik pada kalkulator di bawah. Ia akan memberitahu anda bagaimana retrofit lampu dapat menjimatkan kos tenaga. Atau tatal ke bawah untuk empat cara untuk menjimatkan kos tenaga

 

Lighting Calculator

 

 

 

4 cara menjimatkan tenaga di hotel

1. Penambahbaikan Pencahayaan

Salah satu cara untuk anda menjimatkan tenaga elektrik ialah dengan menambahbaik pencahayaan.

Anda akan mendapat penjimatan tenaga paling banyak dengan meningkatkan semua pencahayaan anda ke LED. Namun, jika peningkatan pencahayaan yang lengkap tidak dapat dilakukan, kami mempunyai tiga langkah yang lebih kecil yang dapat anda lakukan untuk mula menyimpan sekarang.

-Mulakan dengan lampu tradisionalLampu pijar dan halogen sangat tidak cekap tenaga. Hampir semua retrofit LED membayar sendiri dalam masa kurang dari 12 bulan.

-Tingkatkan kawasan pencahayaan dengan masa pembakaran yang tinggi. Dengan memberi tumpuan kepada kawasan di mana lampu sentiasa menyala, anda akan melihat pulangan pelaburan LED anda dengan cepat. Tambahan, ia akan mengurangkan penyelenggaraan di kawasan paling sibuk anda.

-Fokus pada kawasan yang penting untuk keselamatan. Pencahayaan yang buruk atau tidak jelas dapat memberi isyarat bahawa keselamatan bukanlah keutamaan bagi hotel anda.

Pencahayaan dapat membuat atau mematahkan pengalaman para tamu, dari saat mereka masuk ke tempat letak kereta atau garaj parkir, hingga saat mereka berjalan ke lobi.

Meningkatkan pencahayaan juga dapat meningkatkan pengalaman mereka, dan memerlukan sedikit penyelenggaraan. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah tangga besar di satu bilik persidangan anda semasa acara besar.

ADS LED membantu surga Hotel di Selangor menyelesaikan masalah pemeliharaan utama dengan LED. Peningkatan juga menjimatkan penjimatan tenaga sebanyak RM4,000 sebulan.


2. Gunakan kawalan lampu

Alat kawalan lampu sangat berkesan di hotel. Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, terdapat kawasan yang sangat beragam dengan keperluan pencahayaan yang sangat berbeza.

Tetamu kemungkinan besar tidak prihatin untuk mematikan lampu di kamar hotel mereka sebelum mereka pergi, tetapi mereka mungkin hilang berjam-jam pada satu masa.

Menyalakan bilik yang tidak digunakan membazirkan tenaga. Menggunakan sensor penghunian di bilik hotel boleh menjimatkan tenaga yang besar.

Anda mungkin juga mempunyai kawasan seperti bilik perniagaan yang sibuk pada waktu siang, tetapi tidak pada waktu malam. Menggunakan pemasa mungkin berfungsi di sana.

Sistem kawalan pencahayaan hari ini juga sangat rumit, memberi hotel pilihan untuk mengawal keseluruhan lantai atau bilik individu dari satu hab.

3. Kemas kini sistem HVAC dan ramalan

Sistem HVAC di hotel adalah kunci dalam keselesaan dan pemperibadian. Tetamu tertentu mungkin lebih suka satu suhu, sementara bilik sebelah 10 darjah lebih sejuk atau lebih panas.

Mengemas kini komponen kecil sistem HVAC boleh menyebabkan penjimatan tenaga. Juga, jadikan sistem HVAC anda sebagai sebahagian daripada rancangan penyelenggaraan biasa anda. Mungkin memerlukan wang tambahan, tetapi kegagalan akan lebih mahal.

Pemilik hotel juga boleh memasang sensor penghuni di setiap bilik, serupa dengan kawalan lampu. Beberapa sensor penghuni akan berfungsi untuk pencahayaan dan kawalan HVAC. Ini akan membantu mengatur suhu semasa ruangan dihuni, tetapi beralih ke mod yang lebih hemat tenaga ketika ruangan di tempat kosong.

Sama seperti pencahayaan dan HVAC, saluran kuasa dapat menarik tenaga yang tidak diperlukan. Memasang saluran kuasa pintar dapat membantu menghentikan pengambilan tenaga vampir dengan menggunakan sensor inframerah atau pemasa.

4. Dapatkan sijil LEED

Mengikuti empat langkah pertama akan menghasilkan kesinambungan yang lebih baik secara keseluruhan, yang dapat membantu anda memperoleh sijil LEED(Leadership in Energy and Environmental Design) certification.

Mungkin ada langkah-langkah tambahan yang perlu Anda lakukan, termasuk meningkatkan pengurusan air anda. Tandas yang bocor boleh menelan belanja sebanyak RM3490.00 setahun. Itu banyak wang ... dan banyak air terbuang. Pemasangan meter air yang lebih cekap dapat membantu mengesan masalah sehingga dapat diselesaikan dengan cepat.

Mencari kaedah lain untuk mengurangkan jejak karbon anda juga akan membantu, seperti melaksanakan langkah-langkah kitar semula.

Selain itu, dengan perakuan LEED, bangunan anda akan memerlukan kos lebih rendah untuk beroperasi secara keseluruhan. Ini juga dapat digunakan untuk mengiklankan dan menarik tamu baru.


 

Faedah menjimatkan tenaga di hotel

Seiring kemajuan teknologi, begitu juga selera kita. Para tetamu tidak mahu masuk ke hotel yang ketinggalan zaman. Mengikuti lima langkah yang disenaraikan di atas akan meningkatkan pengalaman mereka, yang membawa kepada lebih banyak pelanggan berulang.

Menjaga pekerja anda bahagia adalah faedah lain. Pekerja ingin bekerja dalam persekitaran yang selesa. Itu boleh menyebabkan perolehan yang lebih rendah yang bermaksud kurang latihan dan kos untuk hotel.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tambahan mengenai pencahayaan anda dan cara menjimatkan tenaga, sila hubungi kami atau klik di bawah untuk mendapatkan konsultasi pencahayaan percuma.