[BM] 5 Cara bagaimana untuk menjayakan penambahbaikan pencahayaan bagi office komersial

Jika anda berniat untuk menambah baik pencahayaan dalam pejabat komersial anda, sudah semestinya anda sedang mengunakan lampu jenis tube pendaflour.

 

Lampu pendaflour juga menjimatkan tenaga elektrik, namun terdapat beberapa sebab kenapa anda ingin menukarkan pencahayaan premis anda ke lampu LED.

 

Anda sedang menggunakan lampu pendaflour, yang mana semakin hari semakin sukar untuk diganti. Anda juga sudah penat hendak mengitar semula lampu pendaflour setelah menukarkan dengan tiub lampu yang baru. Atau, anda ingin meningkatkan produktiviti pekerja anda dengan memberikan lampu yang tidak begitu menyakitkan mata dan membuatkan mata keletihan.

 

Tak kira lah apa jua alasan anda, Penambahbaikan terhadap sistem pencahayaan dapat mengubah imej bangunan anda dan mengubah produktiviti pekerja anda

 

 

 

Tentukan garis panduan penambahbaikan sistem pencahayaan anda.

Sebelum anda melakukan sesuatu projek, anda harus menentukan garis panduan untuk tujuan tersebut. Tanyakan kepada diri anda sendiri soalan yang mungkin anda sedangataupun akan lalui:

-Berapakah bajet anda?

-Apakah matlamat atau misi anda?

-Adakah bangunan anda mengikut piawaian suruhanjaya tenaga(ST)?

-Adakah tempat itu berkepentingan dari tempat yang lain?

 

Terdapat banyak masa untuk anda memikirkan dan menjayakan sesuatu, tapi, jika anda sudah komited untuk menjayakan projek ini, anda boleh mengikut "guideline" yang diberikan.

 

 

 

 

1.Selidik dimana sering lampu mengalami kerosakan atau terbakar

 

Untuk office komersial, terdapat beberapa tempat dimana lampu akan terus menyala setiap masa. Parking garaj, Tangga, atau parking bawah tanah. Kawasan ini merupakan kawasan yang kurang selamat jika berlaku sesuatu insiden, jadi anda juga dapat menambahbaik keselamatan bangunan anda dengan menukarkan ke lampu LED.

 

Seterusnya kita beralih ke tempat yang sering dikunjungi orang ramai, seperti lobi atau tempat kerja staf. Disamping anda mencari kawasan yang membebankan kos utiliti anda, sila lihat juga piramid pencahayaan ini. ini dapat membuatkan anda mudah mengenalpasti lampu yang mana lebih menggunakan tenaga yang banyak sekaligus memakan wang anda!

 

 

 

 

 

Pencahayaan yang paling bawah, seperti lampu pijar dan halogen, ia menggunakan tenaga paling banyak. LED berada di tingkat paling atas kerana pencahayaan lampu yang terang dan penggunaan tenaga yang efisien.

 

Di dalam sesebuah pejabat komersial, tumpuan utama anda semestinya menukarkan lampu tiub ke linear LED. Lihat di tempat yang paling sesuai untuk anda pasang lampu LED tersebut.

 

2.Fokus kepada lampu yang susah untuk di selenggara


Adakah anda perlu menggunakan alatan khas untuk menyelenggara lampu yang tinggi seperti di lobi atau siling yang tinggi? Atau mungkin tidak selesa untuk menukar lampu di atas kepala pekerja.

 

Sebaiknya tumpu pada kawasan mana yang paling sukar di bangunan anda. Produktiviti untuk pekerja dan keselamatan bagi semua orang yang memasuki pejabat adalah kedua-dua keutamaan, dan retrofit pencahayaan akan membantu memenuhi tujuan anda.

 

3. Pertimbangkan kawalan pencahayaan


Alat kawalan lampu sangat berkesan di pejabat komersial kerana anda mempunyai ruang yang tidak digunakan secara konsisten sepanjang hari. Contohnya seperti bilik mesyuarat, bilik rehat, bilik mandi, dan juga pejabat anda.

 

Membiarkan lampu di kawasan ini sepanjang hari boleh menjadi pembaziran tenaga yang besar. Kawalan pencahayaan boleh sesederhana atau sebanyak yang anda mahukan. Anda juga mempunyai pilihan untuk memasang kawalan pencahayaan tanpa wayar, yang dapat memberi anda lebih banyak fleksibiliti kerana anda tidak perlu memasang keseluruhan sistem.

 

Sistem ini boleh "bercakap" dengan lampu melalui isyarat tanpa wayar. Phillips mengatakan bahawa anda dapat tenaga sehingga 55% lebih banyak dengan kawalan pencahayaan. Untuk kaedah lain untuk mengurangkan kos tenaga di ruang pejabat komersial anda.

 

Faedah penambahbaikan sistem pencahayaan
Selain menjimatkan tenaga, terdapat beberapa faedah lain yang akan anda perhatikan jika anda menyelesaikan penambahbaikan lampu pejabat komersial.

 


4.Mengurangkan keseluruhan kos:

 

Sumber cahaya tradisional seperti lampu pijar dan halogen cenderung menghasilkan lebih banyak haba.

Sekiranya anda beralih ke LED, sistem penyaman udara anda tidak akan bekerja keras lagi. Itu bermaksud bil yang lebih rendah.

 


5.Penyelenggaraan yang rendah:

 

Banyak tempat di dalam pejabat yang kerap diselenggara. Menfokuskan penambahbaikan lampu kepada lampu LED dapat membuatkan anda jimat kos kerana lampu LED tidak perlu ditukar seperti lampu bulb.

 

 

Jika anda sudah bersedia untuk menambahbaik pencahayaan di pejabat anda, sila dapatkan pertolongan sales engineer kami. kami akan membantu anda!

 

 

Sales eng 1
Sales eng 2